Sebitrans a tengereken

Ez a levél a tengeri hajóutak érdekességeiről, szépségeiről, néha adrenalin növelő veszélyeiről szól, hogy a Sebitrans szemszögéből nézve betekintést nyerj ezekből is.  A tengeri kompok nagyon fontos szállítási eszközök számunkra, hiszen vannak olyan célországok, melyek ezek nélkül szárazföldön csak hatalmas kerülőkkel lennének elérhetőek. Így mi is rendszeresen igénybe vesszük a tengeri szolgáltatást, most a gyakori, heti 3-4 alkalommal történő, Balti-tengeri utazásba szeretnék adni némi betekintést. Alkalmanként megyünk tengerjáró komppal Dániába, Írországba, Finnországba is, de térjünk vissza a gyakoriságban jellemző Németországi Rostock és a Svédországi Trelleborg között történő tengeri útvonalunkhoz. Egy-egy ilyen átkelés 6-7 órát vesz igénybe, ehhez mérten igazán impozáns méretű komphajó várja, hogy elfoglalja rakterét a kamionok, személyautók, furgonok sokasága.

A Rostocki kikötőben , mivel kiemelt kereskedelmi kikötő, egymás mellett sorakoznak a kompok, hogy eljuttassák terhüket a különböző célországokba. A komp méretét jól szimbolizálja, hogy több emelet magas a szállítmányozási tere, illetve egy másik szinten akár komplett vonatszerelvény befogadására is képes ez a gigászi jármű. A Sebitrans autói szinte eltörpülnek a hatalmas kamionok gyűrűjében, ahogy az 5-6 fős irányítószemélyzet gondosan betereli őket a monstrum gyomrába. Erre szokták mondani „ kicsi a bors, de erős”, mindenesetre jól mutatunk a túlméretes járművek között.

Biztonságos parkolás után, futáraink a több emelet magasságban lévő fedélzeten töltik idejüket míg a hajó el nem hagyja a kikötőt. Lehet gyönyörködni a hasonló hajók látványában, szép időben a Balti-tenger hullámain megtörő, még fent ragyogó vagy már lemenő nap játékában. Felharsanó kompkürt jelzi az indulást, először még lomha mozgással, majd a hatalmas teljesítményű motoroknak egyre inkább engedelmeskedve, dinamikusan útjára indul a gigászi szállítmány. A fedélzeten nagyon sok náció tagja gyűlik össze, kávéznak, beszélgetnek, még az sem számít hogy nem érthető a nyelv, mert a futárok és kamionsofőrök a  munkájuk révén gyorsan képesek közös témát találni illetve valahogy megértetni magukat.  Munkatársaink ekkorra már több ezer kilométert levezettek, ezért minden alkalommal kényelmes kabint rendelünk számukra és meleg ételhez is jutnak a komphajó éttermeiben.

Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkipihentebben érkezzenek meg a tengeri út végére, hogy majd frissen vághassanak neki a további több ezer kilométernek Trelleborg kikötőjéből folytatva útjukat.  A komp éttermeiben kellemes vacsora, reggeli várja őket, így alvással együtt gyorsan elrepül ez a 6-7 óra. Szélcsendes, viharmentes időben ki- ki  tetszése szerint gyönyörködik a tenger felett ragyogó csillagokban vagy figyeli a többi komphajó mozgását, mert szinte sztrádaként érdemes elképzelni ezt az útvonalat, hiszen ez egy fő hajózási útvonal. Történhetnek másként is az események, mert bizony nem ritka, hogy viharos a Balti tenger és nem a barátságos arcát mutatja. Előfordul, hogy több méteres hullámok próbálják átvenni az irányítást és elemi erővel csapkodják a hajó lemezeit, szélerősség 80-100 km/óra. Természetes, hogy ekkor némiképp lelassul a hajó mozgása, mintha tudná, a természettel harcba szállni ugyan lehet, de semmiképpen nem érdemes. Elementáris erő szabadul el ekkor, és a hajó együtt táncol a tenger felkorbácsolt hullámaival.

A személyzet számára megszokott a tengeri vihar megélése, ugyanakkor bármennyi óvintézkedést is tesznek meg, azért gyakran szabadulnak el tárgyak, főleg a konyhában és az éttermekben. Szárazföldi léthez szokott munkatársaink számára nagyobb kihívást jelent egy-egy vihar átélése, ilyenkor van némi hánykolódás és nem az alvás minőségén van a fő hangsúly, de utólag mindig örömmel mesélnek erről az adrenalin növelő eseményről.  Kikötés előtt egy órával a személyzet ébreszt minket, összepakolás, reggeli, majd elfoglaljuk helyünket járműveinkben. A kikötés, kigurulás menete szintén tökéletes rendben, fegyelmezetten zajlik és „kicsorgunk” a biztonságot jelentő aszfaltra, hogy újult erővel eljuttassuk ügyfeleink csomagjait a kívánt célpontba.

Kedves Ügyfelünk! Örülök, hogy velünk tartottál a tengeri út során is, legközelebb újabb érdekességet hozunk el Neked!

Baráti üdvözlettel, Sebestyén Sándor

Sebitrans a tengereken – képekben